Najstaršia obyvateľka Prešova oslávila 104. narodeniny

27.07.2009 Prešov

V Zariadení pre seniorov „Náruč“ na Veselej ulici v Prešove sa dnes konala výnimočná oslava. Obdivuhodných 104 rokov sa dožila jedna z obyvateľov tohto domova seniorov, najstaršia Prešovčanka, pani Ema Mesznerová.
K narodeninám prišla oslávenkyni zablahoželať aj viceprimátorka mesta Prešov, JUDr. Katarína Ďurčanská. „Niekto má toho nadeleného viac, iný menej, dôležité je, aby sme svoj život, či už krátky alebo dlhý, prežili v láske a aj toho požehnania z hora aby bolo, “ povedala pri gratulácii zástupkyňa Ďurčanská. K radu gratulantov sa pridali aj obyvatelia domova a súbor Karpaťanin, ktorých umelecký program pani Mesznerovú dojal k slzám.
„Myslím, že jej liekom na dlhovekosť nie je žiadny každodenný kalíšťok, “ smeje sa sociálna pracovníčka Dáša Juhásová. „Podľa mňa ju pri živote drží jej rodina a príbuzní, ktorí jej neustále píšu a pokiaľ im to možnosti dovolia, navštevujú ju, aj keď bývajú stovky kilometrov ďaleko. Dcéra a vnuci totiž žijú v zahraničí. “ Podľa opatrovateliek pani Mesznerová neužíva žiadne lieky a je stále schopná pohybu – po svojej izbičke sa denne prechádza.
Oslávenkyňa pochádza z dvojčiat. Rovnako ako jej sestra Irma sa narodila 26. júla 1905 v Nálepkove, okres Spišská Nová Ves. Otec bol kováčom, mama sa starala o domácnosť. V roku 1930 sa pani Ema v rodnom mestečku vydala. S manželom vychovala dcéru Hildegardu. Ovdovela 16. apríla 1975. Celým jej životom boli práce v záhradke a na poli. Keď sa už nedokázala o seba postarať, prišla aj so svojou sestrou – dvojičkou do zariadenia na Veselej.
Katarína Pirohová,
hovorkyňa primátora mesta
 

Vyberte región